Ga naar de inhoud

Oostenrijkse en Italiaanse skigebieden alleen open voor locals, Franse skiliften wellicht tot eind februari dicht

Nederlanders kunnen deze winter een skivakantie wel op hun buik schrijven. In Oostenrijk zijn skiliften zijn alleen open voor de lokale bevolking. In Italië blijven de skiliften tot 5 maart dicht en in Frankrijk blijven de skiliften voor onbepaalde tijd gesloten.

Laatste update 15 februari 2021.

Skiliften in Oostenrijk open, maar alleen voor de lokale bevolking

De skiliften in de skigebieden in Oostenrijk zijn alleen open voor dagjesmensen uit de eigen omgeving. Wintersporters moeten in Tirol sinds 15 februari een negatieve coronatest (PCR of antigeen) van maximaal 48 uur oud kunnen overleggen. Die maatregel geldt niet voor toerskiërs, want die maken niet van de liften gebruik.

Wie het land in reist, moet 10 dagen in quarantaine. Vanwege het hoge aantal besmettingen met de Zuid-Afrikaanse coronavariant in Tirol, heeft Duitsland strenge grenscontroles ingevoerd. Hotels en gastronomie blijven gesloten tot en met eind februari 2021, op afhaalmaaltijden na. Ook Airbnb’s en accommodaties voor privé-verhuur zijn gesloten. Je mag wel je tweede huis in Oostenrijk bezoeken, maar dan moet je je wel houden aan de quarantaine-maatregelen.

Oostenrijk ging half november in een lockdown om een totale overbelasting van de gezondheidszorg te voorkomen. De Alpenrepubliek was nauwelijks geraakt door de eerste coronagolf in maart, maar des te harder door de tweede golf. Maar door het aanhoudend hoge aantal coronabesmettingen is besloten de lockdown te verlengen, eerst tot tot 24 januari en nu dus tot 7 februari.

Zelfs zonder rekening te houden met de extra besmettelijke Britse coronavariant is het aantal coronabesmettingen nu nog veel te hoog. Experts en politici in Oostenrijk maken zich grote zorgen over een nieuwe besmettingsgolf door die nieuwe virusvariant. En ook al gaan scholen en winkels vanaf 7 februari langzaam weer open, de coronamaatregelen worden wel aangescherpt. Zo moet iedereen vanaf 6 jaar een FFP2-mondmasker dragen in winkels of het openbaar vervoer. Zo’n FFP2-masker filtert minimaal 94 procent van de uitgeademde deeltjes.

Minder coronabesmettingen, maar behoedzaamheid is geboden

Doel van de lockdown was het aantal coronabesmettingen in de Alpenrepubliek omlaag te brengen, zodat er met kerst versoepelingen mogelijk zijn. Het aantal coronagevallen is inderdaad gedaald, maar niet voldoende om grote versoepelingen toe te staan. Gezondheidsminister Rudolph Anschober zei op een persconferentie op 17 februari te hopen dat de situatie ‘eind maart’ verbeterd is. Dan zijn veel meer Oostenrijkers gevaccineerd en worden de temperaturen hoger. Virussen houden niet van warmer weer.

Skiliften wel open voor lokale bewoners

Coronamaatregelen Oostenrijk: een mondkapje is verplicht in de gondels. © TVB Stubai Tirol, Gerhard Berger
Coronamaatregelen Oostenrijk: een mondkapje is verplicht in de gondels. © TVB Stubai Tirol, Gerhard Berger

Daarom blijven er de komende weken beperkingen van kracht om het aantal besmettingen richting de kerst verder te verlagen. Skiën is sinds tweede kerstdag weer mogelijk, net als andere individuele buitensporten. Maar hotels en restaurants moeten tot 7 februari 2021 de deuren gesloten houden. Kurz: “Skiën is een sport in de buitenlucht, en is daarom vanuit epidemiologisch perspectief anders te waarderen dan toerisme en gastronomie.”

Skiën als dagtoerist mag wel, maar skivakanties zijn niet mogelijk, ook niet voor Oostenrijkers uit bijvoorbeeld Wenen en Niederösterreich. Alleen mensen die in de skigebieden of de onmiddellijke omgeving wonen, mogen gaan skiën. De capaciteit van gesloten gondels wordt met de helft verminderd, maakte toerisme-minister Elisabeth Köstinger al eerder bekend. Lees meer over de coronamaatregelen in Oostenrijk.

De voorzitter van de Oostenrijkse Hoteliers Vereniging (ÖHV), Michaela Reitterer, zei tegen de Oostenrijkse zender ORF dat verlenging van de lockdown tot 7 februari voor veel hoteliers gelijk staat aan het verlies van de jaaromzet.

Strenge inreisbeperkingen en quarantaineplicht

In Oostenrijk gelden sinds 15 december 2020 strenge inreisbeperkingen komen, zowel voor buitenlanders als voor Oostenrijkers die vanuit het buitenland terug naar Oostenrijk komen. Wie Oostenrijk binnenkomt, moet minstens 10 dagen in quarantaine. Na 5 dagen moet je een test ondergaan. Als die negatief is, mag je uit quarantaine.

Kanselier Kurz benadrukte begin december dat Oostenrijk in de zomer te maken kreeg met veel besmettingen van mensen die in het buitenland geweest waren, met name in de westelijke Balkan. Het kabinet wil een herhaling van dat scenario voorkomen. Daarom wil de bondsregering ook niet dat Oostenrijkers in het buitenland feest gaan vieren en dingen gaan doen die in eigen land verboden zijn. Verder blijft avondklok vanaf 20.00 uur van kracht.

Kurz zei eerder ook te hopen dat Oostenrijk in de zomer van 2021 terug kan naar een normale situatie.

Bergen sneeuw in Oostenrijk

De verlengde lockdown in Oostenrijk komt voor wintersporters op een zuur moment. Er is in de tweede week van januari aan de noordkant van de Alpen meer dan een meter sneeuw gevallen en daar komt nog wat bij. Elders in het land was het schitterend weer en lagen de pistes er perfect bij. Maar ja, alleen wie daar woonde, kon er van profiteren.

Skiliften in Italië dicht tot eind februari

Update 15 februari: Een deel van de Italiaanse skigebieden zou vanaf 15 februari weer geopend mogen worden. Maar vanwege de opmars van de Britse coronavariant heeft de Italiaanse regering zondag 14 februari een streep door de geplande opening gehaald. De skiliften in de gele zones, waar minder besmettingen zijn, mogen nu pas op 5 maart geopend worden. Maar volgens de Oostenrijkse zender ORF zouden verschillende skiliften in Piemonte toch open zijn gegaan.

De skiliften gaan alleen open in regio’s die als gele zone aangemerkt zijn. In de oranje en rode zones, waar het aantal coronabesmettingen hoger ligt, blijven de skiliften gesloten. Onduidelijk is nog of wintersporters tussen de verschillende regio’s mogen reizen.

Geen EU-brede afspraken over sluiting van skiliften

De Italiaanse premier Conte wilde aanvankelijk binnen de Europese Unie afspreken om de skiliften in de kerstvakantie gesloten te houden. Hij kreeg daarbij steun van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Dat heeft dus ook gevolgen voor de skigebieden in het Sauerland, die bij Nederlanders populair zijn.

De Franse president Macron had ook al aangekondigd dat wat hem betreft de skiliften in zijn land gesloten blijven, al wordt daar pas op 11 december een besluit overgenomen. Maar Oostenrijk voelde niets voor een EU-brede afspraak. En in Zwitserland, dat geen EU-lid is, zijn de skiliften gewoon open.

Franse skigebieden voor onbepaalde tijd gesloten

De Franse skigebieden waren sinds de kerstvakantie gesloten. Wandelen en andere activiteiten waarbij je geen skilift nodig hebt, zijn wel toegestaan. Restaurants mogen alleen afhaalmaaltijden serveren.

Al in december waren de ziekenhuizen in de regio Auvergne Rhône-Alpes waar veel Franse skigebieden onder vallen, overbelast. Er was bijna geen plek om mensen op te vangen die een ongeluk op de pistes of op de weg krijgen. Dit zijn de coronaregels in de Franse skigebieden.

De Franse regering hoopte op die manier de verspreiding van het coronavirus dusdanig te beperken dat de skigebieden in februari wel open kunnen. In de weken rond de krokusvakantie wordt in de Franse skigebieden de meeste winst behaald.

Maar dat beleid heeft geen succes gehad. Het aantal coronabesmettingen daalt niet en het aantal ziekenhuisopnamen daalt. Daarom heeft de Franse regering op 20 januari besloten de skiliften voor onbepaalde tijd gesloten te houden. De Franse staatssecretaris voor toerisme, Jean-Baptiste Lemoyne, noemde zelfs heropening van de skiliften half of eind februari onwaarschijnlijk. Franse organisaties van skiliftbedrijven en lokale toerisme-organisaties hebben woedend gereageerd en willen compensatie.

Grensoverschrijdende skigebieden

De voorstellen van regeringsleiders om skigebieden wel of niet open te houden, leidt in een aantal regio’s met grensoverschrijdende skigebieden tot vreemde situaties. In het Zwitserse Zermatt en het Italiaanse Breuil-Cervinia, waar je met 1 been in Italië en het andere in Zwitserland kunt staan, kun je aan de Zwitserse kant gewoon skiën. Aan de Italiaanse kant moeten de liften dicht blijven.

Hetzelfde geldt voor het Frans-Zwitserse skigebied Les Portes du Soleil. En wie in Oostenrijk in de skigebieden van de Zugspitz-Arena gaat skiën, kan in Ehrwald niet de gondel naar de Zugspitze pakken. Die ligt namelijk in Duitsland. Je zou eerst in Duitsland in quarantaine moeten en bij terugkeer in Oostenrijk nog een keer tien dagen in quarantaine.

EU houdt zich afzijdig

EU-commissaris Stella Kyriakides van Volksgezondheid wil zich niet in de lopende discussie mengen. Zij wijst er op dat de situatie in elk land weer anders is en dat de lidstaten zelf verantwoordelijk zijn voor beperkingen die zij aan hun onderdanen opleggen.

Negatief reisadvies

De Nederlandse regering heeft eerder al opgeroepen om tot eind maart niet naar het buitenland te reizen. Voor Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en Italië geldt momenteel een oranje reisadvies. Dat wil zeggen: maak alleen noodzakelijke reizen. En wintersport of vakantie in het algemeen is volgens het kabinet geen noodzakelijke reis.

Lees ook: Wel of niet met kerst op wintersport in Oostenrijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole