Shadow

Oostenrijkse skigebieden met kerst alleen open voor lokale bewoners, Italiaanse skiliften dicht tot 7 januari

Nederlanders kunnen deze winter een skivakantie met kerst in Oostenrijk wel op hun buik schrijven. Oostenrijk voert strenge maatregelen in. De skiliften in de skigebieden zijn alleen open voor dagjesmensen uit de eigen omgeving. En wie het land in reist, moet 10 dagen in quarantaine. Hotels en gastronomie blijven gesloten, op afhaalmaaltijden na. De maatregelen blijven tot en met 7 januari 2021 van kracht.

Laatste update 4 december over de skiliften in Italië

Dat heeft de Oostenrijkse regering woensdag 2 december tijdens een persconferentie bekend gemaakt. Oostenrijk ging bijna 3 weken geleden in een lockdown om een totale overbelasting van de gezondheidszorg te voorkomen. De Alpenrepubliek was nauwelijks geraakt door de eerste coronagolf in maart, maar des te harder door de tweede golf. Minister Rudolf Anschober van Volksgezondheid bracht in herinnering dat het land op 1 november bijna 5000 nieuwe besmettingen per dag telde. Het aantal besmettingen steeg in oktober exponentieel. Daarom zijn toen aanvullende maatregelen genomen. Maar de trend is nu dalend met net geen 4000 besmettingen en 121 doden op 1 december. Voor 9 december wordt een dagelijks aantal nieuwe besmettingen geraamd van 2000. Ook de bezetting op de IC’s loopt inmiddels licht terug en de Oostenrijkse r-waarde, het reproductiegetal, is gedaald naar 0,87.

Minder coronabesmettingen, maar behoedzaamheid is geboden

Doel van de lockdown, die nog tot 6 december duurt, was het aantal coronabesmettingen in de Alpenrepubliek omlaag te brengen, zodat er met kerst versoepelingen mogelijk zijn. Het aantal coronagevallen is inderdaad gedaald, maar niet voldoende om grote versoepelingen toe te staan. “We moeten behoedzaam te werk blijven gaan”, benadrukte kanselier Sebastian Kurz diverse keren.

Skiliften wel open voor lokale bewoners

Coronamaatregelen Oostenrijk: een mondkapje is verplicht in de gondels. © TVB Stubai Tirol, Gerhard Berger
Coronamaatregelen Oostenrijk: een mondkapje is verplicht in de gondels. © TVB Stubai Tirol, Gerhard Berger

Daarom blijven er de komende weken, tot 24 december, beperkingen van kracht om het aantal besmettingen richting de kerst verder te verlagen. Vanaf die datum is skiën ook weer mogelijk, net als andere individuele buitensporten. Maar hotels en restaurants moeten tot 7 januari 2021 de deuren gesloten houden. Kurz: “Skiën is een sport in de buitenlucht, en is daarom vanuit epidemiologisch perspectief anders te waarderen dan toerisme en gastronomie.”

Skiën als dagtoerist mag wel, maar skivakanties zijn niet mogelijk, ook niet voor Oostenrijkers uit bijvoorbeeld Wenen en Niederösterreich. Alleen mensen die in de skigebieden of de onmiddellijke omgeving wonen, mogen gaan skiën. De capaciteit van gesloten gondels wordt met de helft verminderd, maakte toerisme-minister Elisabeth Köstinger later op de dag bekend. Lees meer over de coronamaatregelen in Oostenrijk.

Hotels en restaurants worden slechts gedeeltelijk gecompenseerd voor het omzetverlies tijdens de kerstperiode.

Strenge inreisbeperkingen en quarantaineplicht

Minister Karl Nehammer van Binnenlandse Zaken kondigde aan dat er uiterlijk 15 december strenge inreisbeperkingen komen, zowel voor buitenlanders als voor Oostenrijkers die vanuit het buitenland terug naar Oostenrijk komen. Wie Oostenrijk binnenkomt, moet minstens 10 dagen in quarantaine. Na 5 dagen moet je een test ondergaan. Als die negatief is, mag je uit quarantaine.

Nehammer en Kurz benadrukten dat Oostenrijk in de zomer te maken kreeg met veel besmettingen van mensen die in het buitenland geweest waren, met name in de westelijke Balkan. Het kabinet wil een herhaling van dat scenario voorkomen. Daarom wil de bondsregering ook niet dat Oostenrijkers in het buitenland feest gaan vieren en dingen gaan doen die in eigen land verboden zijn. Verder blijft avondklok vanaf 20.00 uur van kracht.

Bondskanselier Kurz bestreed dat hij zich bij het besluitvorming rond de skigebieden onder druk had laten zetten door de Duitse bondskanselier Merkel en Beierse minister-president Söder. Die drongen samen met de Italiaanse premier Conte aan op een Europese afspraak om de skigebieden met kerst gesloten te houden voor buitenlandse toeristen. “We hebben altijd gezegd dat we ons zouden laten leiden door de besmettingscijfers in Oostenrijk”, aldus Kurz. Beieren heeft donderdag al een quarantaineplicht ingevoerd voor mensen die naar Oostenrijk gaan en weer terugkomen.

Kurz zei ook te hopen dat Oostenrijk in de zomer van 2021 terug kan naar een normale situatie.

Sneeuwval verwacht

Het bericht over de beperkte opening van de Oostenrijkse skigebieden met kerst komt op het moment dat de skigebieden zelf druk bezig zijn met de voorbereidingen voor de kerstperiode. Overal draaien sneeuwkanonnen om alvast een onderlaag te creëren die de hele winter mee kan gaan. Bovendien wordt er de komende dagen een enorm pak sneeuw voor de Alpen verwacht.

Skiliften in Italië dicht tot 7 januari

In Italië gaat 4 december een decreet in, waarin bepaald wordt dat de liften in de kerstvakantie niet open gaan. Tussen 21 december en 6 januari mogen Italianen zich alleen bij dringende redenen tussen de regio’s verplaatsen. En tijdens de kerstdagen en op Nieuwjaarsdag mag je zelfs je gemeente niet uit. Wie vanuit het buitenland naar Italië komt, moet in quarantaine. Het nieuwe decreet geldt in elk geval tot 7 januari 2021.

Vanaf 7 januari mogen de skiliften wel weer open, maar gelden er ook dan strenge beperkingen. Gondels mogen maar half gevuld zijn en er wordt een maximum aantal dagskipassen uitgegeven. Verder gelden de gebruikelijke afstandsregels en mondkapjesplicht. Via een app kun je zien bij welke skiliften en hutten het druk is.

Met het decreet gaat de regering in Rome in tegen de wensen van de noordelijke regio’s waar de skigebieden liggen. Maandag 23 november hadden de raadsleden van sport en/of toerisme dan wel de vice president van de regio’s (Zuid-Tirol, Trentino, Lombardije, Piemonte, Valle d’Aosta, Veneto en Friuli Venezia Giulia) richtlijnen goedgekeurd waaronder de liften geopend zouden kunnen worden. Deze werden voorgelegd aan de regering in Rome, die toch besloot dat de skiliften niet open mogen.

Geen EU-brede afspraken over sluiting van skiliften

De Italiaanse premier Conte wilde aanvankelijk binnen de Europese Unie afspreken om de skiliften in de kerstvakantie gesloten te houden. Hij kreeg daarbij steun van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Dat heeft dus ook gevolgen voor de skigebieden in het Sauerland, die bij Nederlanders populair zijn.

De Franse president Macron had ook al aangekondigd dat wat hem betreft de skiliften in zijn land gesloten blijven, al wordt daar pas op 11 december een besluit overgenomen. Maar Oostenrijk voelde niets voor een EU-brede afspraak. En in Zwitserland, dat geen EU-lid is, zijn de skiliften gewoon open.

Franse skigebieden gesloten?

De Franse president Macron heeft woensdag aangekondigd dat de Franse skigebieden in de kerstvakantie waarschijnlijk niet open gaan. Zoals het er nu voor staat blijven de skiliften gesloten tot half januari 2021, maar een definitief besluit daarover valt pas op 11 december. Wandelen en andere activiteiten waarbij je geen skilift nodig hebt, zijn wel toegestaan. Restaurants mogen alleen afhaalmaaltijden serveren.

De Franse regering hoopt op die manier de verspreiding van het coronavirus dusdanig te beperken dat de skigebieden in februari wel open kunnen. In de weken rond de krokusvakantie wordt in de Franse skigebieden de meeste winst behaald.

Verder zijn de ziekenhuizen in de regio Auvergne Rhône-Alpes waar veel Franse skigebieden onder vallen, overbelast. Er is bijna geen plek om mensen op te vangen die een ongeluk op de pistes of op de weg krijgen. Dit zijn de coronaregels in de Franse skigebieden.

Het voorstel van Macron is in een aantal skigebieden slecht gevallen. In La Plagne wordt donderdag 3 december een demonstratie gehouden tegen de maatregel om de liften gesloten te houden.

Grensoverschrijdende skigebieden

De voorstellen van regeringsleiders om skigebieden wel of niet open te houden, leidt in een aantal regio’s met grensoverschrijdende skigebieden tot vreemde situaties. In het Zwitserse Zermatt en het Italiaanse Breuil-Cervinia, waar je met 1 been in Italië en het andere in Zwitserland kunt staan, kun je aan de Zwitserse kant gewoon skiën. Aan de Italiaanse kant moeten de liften dicht blijven.

Hetzelfde geldt voor het Frans-Zwitserse skigebied Les Portes du Soleil. En wie in Oostenrijk in de skigebieden van de Zugspitz-Arena gaat skiën, kan in Ehrwald niet de gondel naar de Zugspitze pakken. Die ligt namelijk in Duitsland. Je zou eerst in Duitsland in quarantaine moeten en bij terugkeer in Oostenrijk nog een keer tien dagen in quarantaine.

EU houdt zich afzijdig

EU-commissaris Stella Kyriakides van Volksgezondheid wil zich niet in de lopende discussie mengen. Zij wijst er op dat de situatie in elk land weer anders is en dat de lidstaten zelf verantwoordelijk zijn voor beperkingen die zij aan hun onderdanen opleggen.

Negatief reisadvies

De Nederlandse regering heeft eerder al opgeroepen om tot half januari niet naar het buitenland te reizen. Voor Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en Italië geldt momenteel een oranje reisadvies. Dat wil zeggen: maak alleen noodzakelijke reizen. En wintersport of vakantie in het algemeen is volgens het kabinet geen noodzakelijke reis.

Lees ook: Wel of niet met kerst op wintersport in Oostenrijk?

Deel dit met je vrienden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.