Shadow

Naakt skiën: ijskoud in je blootje de piste af

Naakt skiën. Laat die combinatie van woorden even goed tot je doordringen. ‘Naakt’ en ‘skiën’. Voor het één is het toch wel fijn als de temperatuur minstens boven de vijftien à twintig graden uit komt. Voor het ander is het prettig als het minimaal een paar graden vriest. En misschien het absurde van die combinatie maakt naakt skiën zo leuk.

Wanneer ga je naakt skiën?

Naakt skiën zal nooit een breedtesport worden. Toch zijn er wereldwijd elk jaar wel weer mafkezen te vinden die in de sneeuw uit de kleren gaan en spiernaakt een afdaling maken. Meestal gebeurt dat in de lente als de zon de boel weer een beetje opwarmt. Maar dat brengt wel een risico met zich mee. Want de zonkracht in de sneeuw is in april feller en aan zon zijn bepaalde delen van je lichaam nou net niet gewend. Insmeren dus voor het naakt skiën en pas op voor bevriezingsverschijnselen.

En probeer niet te vallen, want je koude huid ligt snel open. Dat weet iedere sukkel iedereen die wel eens zonder handschoenen is gaan skiën. En met je blote billen op een stoeltjeslift gaan zitten kan je een blaasontsteking opleveren.

Naakt free riden

Toch lieten de skiërs en snowboarders in het filmpje Valhalla zich niet door deze risico’s afschrikken en gingen in Adam- en Eva-kostuum de berg af. Daarmee gaven ze het begrip ‘free riden’ een hele nieuwe betekenis. Het filmpje mag je inmiddels gerust de moeder aller naaktski-video’s noemen.

Waar kun je naakt skiën?

Officieel: nergens, maar in de praktijk zijn er wel skigebieden waar naakt geskied wordt. Meestal vindt het naakt skiën plaats in het kader van een of ander prettig gestoord evenement, een fotoshoot, een inzamelingsactie of een ludieke seizoensafsluiting. Dat laatste was lange tijd het geval in het Amerikaanse Crested Butte (what’s in name?) in Colorado. Maar na 25 jaar kwam er een eind aan die traditie van naakt skiën. Dat gebeurde nadat dronken naakte skiërs bierflessen gooiden naar de politie.

De Blackcomb Mountain in het  Canadese Whistler heeft ook een zekere reputatie als het gaat om naakt skiën. En dichter bij huis, in het Oostenrijkse Obertraun, niet te verwarren met Obertauern, schijnt een vier kilometer lange loipe te zijn waar je naakt kunt langlaufen. Maar volgens andere bronnen is de naakte langlauftocht al sinds 2007 niet meer gehouden.

Nog wel elk jaar wordt de Naked Ski Slalom gehouden in het Oostenrijkse Steinach am Brenner, in het noorden van het Wipptal in Tirol. Deelnemers moeten naakt de slalompiste af. Alleen een ‘rugnummer’ bedekt hun edele delen.

En voor naakt skiën geldt zoals voor zoveel dingen: proberen is op eigen risico.

Naakt sneeuwschoenwandelen bij -10 is volgens dit viertal Fransen ook geen enkel probleem, als je er aan gewend bent. Al lijkt er aan de nies op het einde van de video iemand toch een verkoudheidje opgelopen te hebben.

Deel dit met je vrienden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.