Shadow

Miniski zit de traditionele 7-daagse skiweek op de hielen

De shorttrip of ‘mini-ski wordt steeds populairder. In een eerder blog benoemde een reisorganisatie reeds een toename van het aantal korte skivakanties. De cijfers stuurden destijds al aan op groei. Die groei blijkt nog steeds aan te houden.

Miniski cijfers van de laatste 3 jaar

Onder een shorttrip of miniskivakantie verstaan we een wintersportvakantie van maximaal 4-5 dagen. We vergelijken deze met de traditionele 7-daagse weektrip. Om de groei duidelijk op te kunnen merken, heeft Summit Travel gekeken naar de cijfers van de afgelopen vier winters. Deze zijn afkomstig uit de eigen database van Summit Travel en hebben betrekking op de particuliere wintersportreizen.

WintersportseizoenPercentage shorttripsPercentage weektrips
2012 – 210337%63%
2013 – 201443%57%
2014 – 201543%57%
2015 – 201645%55%

Weektrip vs. shorttrip

korte skivakantie versus weektrip

De traditionele 7-daagse skivakantie komt dus nog steeds het vaakst voor, maar wordt op de hielen gezeten door de shorttrip. Meer mensen kiezen voor een kort ski avontuur en gaan waar mogelijk twee keer kort op vakantie in plaats van een keer lang. Suppliers spelen in op deze tendens. Zo kun je bij veel accommodatieverschaffers een kort verblijf boeken en vliegen diverse luchtvaartmaatschappijen dagelijks naar de Alpen. Het voordeel van een shorttrip is dat je minder vakantiedagen op hoeft te nemen en vaak het weekend meepakt. In de onderstaande grafiek zie je hoe de shorttrip en weektrip steeds dichter naar elkaar toegroeien.

Populaire bestemmingen voor een mini skivakantie

Niet alle dorpen in de Alpen lenen zich voor een korte skivakantie. De één ligt net te ver voor een paar dagen, de ander heeft net niet het juiste aanbod. De dorpen en skigebieden die bij ons veel geboekt worden als mini-ski bestemming:

  • Saalbach in Skicircus Saalbach-Hinterglemm- Leogang-Fieberbrunn
  • St. Anton in skigebied Ski Arlberg
  • Gerlos in skigebied Zillertal Arena
  • Sauze d’Oulx in skigebied Via Lattea
  • Zell am See in skigebied Zell am See-Kaprun
  • Fügen in skigebied Zillertal
  • Westendorf in skigebied Wilder Kaiser-Brixental
  • Châtel in skigebied Les Portes du Soleil
  • Engelberg in skigebied Engelberg
  • Kirchberg in Skigrossraum Kitzbühel

Veel mensen kiezen voor een verblijf van donderdag tot zondag of van zaterdag tot dinsdag. Summit Travel biedt wintersportreizen op maat aan en is daardoor gespecialiseerd in de korte skivakantie. De vraag is natuurlijk hoe lang het nog gaat duren tot de shortrip de traditionele 7-daagse wintersportreis van de troon stoot.

Deel dit met je vrienden!