Shadow

Hoogste gondel ter wereld van Breuil-Cervinia naar Klein Matterhorn

Wintersporters en bergliefhebbers kunnen vanaf het voorjaar van 2021 vanuit het Italiaanse Breuil-Cervinia in het Aostadal met een gondel naar de top van de Klein Matterhorn in Zwitserland. De nieuwe gondel wordt de hoogste gondel ter wereld.

Matterhorn Glacier Paradise. De nieuwe gondel komt aan de linkerkant bij de uitstulping in de berg © Zermatt Bergbahnen.
Matterhorn Glacier Paradise. De nieuwe gondel komt aan de linkerkant bij de uitstulping in de berg © Zermatt Bergbahnen.

Breuil-Cervinia in het Aosta-dal ligt aan de Italiaanse kant van de Matterhorn, die in het Italiaans de Cervinia heet. Via diverse liften en een grote gondel kun je al wel op de 3458 meter hoge Testa Grigia komen. Op de top kun je te voet de grensovergang tussen Italië en Zwitserland oversteken. Een paar meter verderop liggen de skipistes aan de Zwitserse kant en zie je ook de gondel vanuit Zermatt naar de Kleine Matterhorn gaan. Daar ligt op 3821 meter het Matterhorn Glacier Paradise waar je ook in de zomer kunt skiën.

Rechtstreekse gondel van Breuil-Cervinia naar Klein Matterhorn

Als je nu vanuit Italië daar ook wilt skiën, moet je eerst via het dalstation bij Trockener Steg skiën en daar de lift naar de Matterhorn Glacier Paradise nemen. Het is nu de bedoeling om een gondel rechtstreeks van de Testa Grigia te bouwen, zodat je rechtstreeks (met een overstap) vanuit Breuil-Cervinia naar Matterhorn Glacier Paradise kunt komen. Daartoe heeft liftmaatschappij Zermatt Bergbahnen AG (ZBAG) heeft overeenstemming met de Stiftung Landschaftsschutz Schweiz. Het plan werd al in de zomer van 2018 gelanceerd, maar nu is er overeenstemming over de uitvoering.

De nieuwe gondel wordt een 3S-kabelbaan, die dus aan drie kabels komt te hangen. Dat geeft de gondels stabiliteit, want het kan op deze hoogte hard waaien. Het Italiaanse Leitner Ropeways gaat de lift bouwen.

Liften verwijderd uit zomerskigebied

Behalve over de nieuwe gondel hebben beide partijen ook andere afspraken gemaakt. Zo verwijdert de liftmaatschappij een bestaande lift tussen de Cime Bianche in Italië en de Klein Matterhorn plus een kleine lift die deel uitmaakt van het zomerskigebied. Ook zijn afspraken gemaakt over de buitenverlichting van het bergstation en het kleurenschema van het dalstation, zodat dat goed geïntegreerd wordt in de omgeving.

Het ‘dalstation’ van de nieuwe gondel wordt geïntegreerd met het bestaande bergstation van de gondel op de Testa Grigia, zodat het er van een afstand als één geheel uit ziet. De totale afstand die overspannen wordt is 1,6 kilometer. Er zijn geen tussenliggende pylonen nodig, wat wel zo comfortabel is voor de passagiers.

Gondels met kristallen vloer

Twee van de tien gondels worden gedecoreerd met duizende Swarovski-kristallen, net als de ‘crystal ride-gondels’ van de Matterhorn Galcier-gondels. Ze krijgen ook een glazen vloer, zodat je door de bodem naar beneden kunt kijken. Voor wie last heeft van hoogtevrees: de vloer kan ook ondoorzichtig gemaakt worden. Lees meer over dit project op de site van de Zermatt Bergbahnen.

Deel dit met je vrienden!

2 Comments

  • Redactie

    Nee, nog niet. De ticketprijzen die op het moment van schrijven op site van cervinia.it staan, hebben alleen betrekking op het wintersportseizoen. Dat loopt tot en met 2 mei 2021.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.