Frankrijk lokt Nederlandse wintersporter met meer service en activiteiten

Frankrijk hoopt het komende winterseizoen de groei van het aantal Nederlandse wintersporters vast te houden en opnieuw meer Nederlanders naar de Franse bergen te lokken.

Val Thorens blijft geliefd bij Nederlandse wintersporters © C. Cattin/OT Val Thorens

Val Thorens blijft geliefd bij Nederlandse wintersporters © C. Cattin/OT Val Thorens

Frankrijk haalt het komende winterseizoen alles uit de kast om opnieuw meer Nederlanders naar de Franse skidorpen te trekken. Die Nederlanders worden gelokt met grotere appartementen en vakantiehuizen. Ook worden meer diensten aangeboden zoals appartementen waarbij halfpension bij geboekt kan worden, skiles in het Nederlands en skiles voor gehandicapten.

Meer aanbod aan wellness tijdens wintersport in Frankrijk

Streekproducten in Les Gets in de Portes du Soleil © Alena Berkut/OT Les Gets

Culinaire specialiteiten worden steeds belangrijker op wintersport. Streekproducten in Les Gets in de Portes du Soleil © Alena Berkut/OT Les Gets

Daarnaast krijgen activiteiten buiten het skiën om meer aandacht. Het wellness-aanbod is daarbij zeer belangrijk, maar ook culinaire specialiteiten van de Franse bergdorpen, ecotoerisme en duurzaamheid krijgen een zwaar accent. “Skiën blijft de drijfveer om naar de bergen te gaan”, aldus Kristel Carfantan, PR en communicatiemanager van Atout France tijdens een persworkshop van het Franse verkeersbureau in Amsterdam. “Maar alles daaromheen wordt belangrijker.”

Nederlanders goede klanten in Franse skigebieden

De Franse skigebieden zien de Nederlanders graag komen. Voor veel skigebieden is Nederland, na Frankrijk, zelfs de tweede toeristenmarkt, aldus Jean-Marc Silva. Hij is directeur van France Montagnes, een koepelorganisatie van onder meer skigebieden, liftbedrijven, hoteliers en andere partijen in de toeristische sector. Zij willen gezamenlijk het toerisme naar de grote Franse wintersportgebieden stimuleren. Vrouwen zijn in de mediacampagnes de belangrijkste doelgroep. “De vrouw organiseert de vakantie en denkt aan het vakantiewelzijn van elk gezinslid”, weet Silva.

Relatief goed seizoen ondanks crisis

Frankrijk heeft het in het winterseizoen 2009/2010 relatief goed gedaan. Uit cijfers van NBTC-NIPO Research blijkt dat zes procent van de Nederlanders afgelopen winter op winterport geweest is, een half procent minder dan het jaar daarvoor. Dat komt neer op een daling van 71.000 skiërs. Frankrijk was daarentegen het enige wintersportland dat het aantal verblijven zag toenemen en haar marktaandeel met twee procent zag stijgen naar 18 procent. Oostenrijk staat met een marktaandeel van 53 procent echter nog steeds onaantastbaar aan kop. Duitsland staat op de derde plaats met een marktaandeel van elf procent. De verwachting is dat het Franse marktaandeel de komende jaren zal groeien naar 24 procent.

Dat het aantal Nederlanders dat in Frankrijk op wintersport ging al sinds 2006 een stijging vertoont, heeft volgens Kristel Carfantan diverse redenen. Een daarvan is de goede kwaliteit en de hoeveelheid sneeuw in de afgelopen jaren. “En Nederlanders die naar Frankrijk op wintersport gaan, komen uit een iets hogere welstandsklasse”, weet Carfantan. “Zij komen voornamelijk voor de sport zelf en willen hun passie niet zo snel opgeven. Verder heeft meegespeeld dat Nederlandse touroperators met name in maart, april en mei nog met goede aanbiedingen kwamen.”

Wintersporter wacht langer met boeken

Wel wordt steeds langer gewacht met boeken. Dat heeft weer diverse oorzaken. Enerzijds wachten vakantiegangers op last-minute-aanbiedingen en goede sneeuwberichten. Anderzijds is er ook onzekerheid over baanbehoud. In die zin heeft de crisis wel degelijk invloed gehad op het boekingspatroon.

Als hij dan gaat, blijft de Nederlandse wintersporter gemiddeld 7,7 nachten en zit vooral in een appartement of chalet (56%). Dat sluit ook aan bij het aanbod in de Franse skidorpen. Gemiddeld besteedden Nederlanders tijdens hun wintersportvakantie in Frankrijk 611,- euro, tegen 616 euro in het voorgaande winterseizoen.

Zeventig procent van de Nederlandse wintersporters ging afgelopen winter met de auto naar Frankrijk. In Oostenrijk is dat 83 procent. Een kwart van de Nederlandse skiërs reist met de bus naar de Franse Alpen. Slechts 4 procent pakt het vliegtuig naar de wintersport in Frankrijk.

Deel dit met je vrienden!