Shadow

Zwitserland schrapt nagenoeg alle coronaregels

In de winter van 2021-2022 zijn er nog nauwelijks coronaregels in Zwitserland van kracht. Het reisadvies voor Zwitserland is groen en er zijn geen inreisbeperkingen meer.

Coronaregels in Zwitserland: Geen 3G in de skiliften, wel mondkapje op in de gondels, maar niet in open stoeltjesliften. © Zermatt Bergbahnen AG
Coronaregels in Zwitserland: Geen 3G in de skiliften, wel mondkapje op in de gondels, maar niet in open stoeltjesliften. © Zermatt Bergbahnen AG

Geen inreisregels voor Zwitserland

Laatst gewijzigd: 28 februari 2022:

Het reisadvies voor Zwitserland is groen. Dat betekent dat de veiligheidssituatie in Zwitserland vergelijkbaar is met die in Nederland. Dat geldt ook voor de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te beperken. Zwitserland heeft in de tweede helft van februari 2022 de meeste coronaregels afgeschaft. Er gelden geen inreisbeperkingen meer en je hoeft ook niet meer vooraf een digitaal inreisformulier in te vullen. Ook binnen Zwitserland hoef je geen coronatoegangsbewijs of negatieve test te laten zien. Maar net als in Nederland is het aantal coronabesmettingen nog zeer hoog.

Mondkapjesplicht in het openbaar vervoer

Er zijn nog wel een paar maatregelen van kracht. In het openbaar vervoer en in ziekenhuizen en klinieken moet iedereen van 12 jaar en ouder een mondkapje dragen. Wie positief test op corona, moet verplicht in zelf-isolatie.

In november 2021 had Zwitserland nog strenge inreisbeperkingen opgelegd aan onder meer Nederlanders in een poging de toen nog nieuwe omicron-variant van het coronavirus buiten de deur te houden. Zo moesten Nederlanders verplicht tien dagen in quarantaine. Een tiendaagse quarantaineplicht zou het in de praktijk voor veel Nederlanders onmogelijk maken om een weekje te gaan wintersporten in Zwitserland. Maar omdat de nieuwe virusvariant zich niet tegen liet houden, was die maatregel al op 4 december geschrapt.

In skigebieden in Oostenrijk, Frankrijk en Italië werd in de winter van 2020-2021 met afgunst naar Zwitserland gekeken. Terwijl in de eerste drie wintersportlanden de skiliften op z’n best alleen voor de lokale bevolking toegankelijk waren, bleven de skiliften in Zwitserland gewoon door draaien, zonder al te veel coronamaatregelen. Alleen wie per vliegtuig het land binnen kwam, moest laten corona vrij te zijn.

Met name voor grensoverschrijdende skigebieden zoals Les Portes du Soleil, dat deels in Frankrijk en deels in Zwitserland ligt, was dat extra schrijnend. Franse burgemeesters en eigenaren van skigebieden probeerden nog via demonstraties de regering in Parijs tot souplesse te bewegen, maar tevergeefs.

Lees de actuele inreisregels op de site van de Zwitserse overheid. Of lees alle coronamaatregelen van de Zwitserse nationale regering. En op de Zwitserse site Travelcheck kun je heel makkelijk per land van herkomst nakijken welke coronaregels Zwitserland hanteert voor de inwoners van dat land.

Lees ook:

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *

Deel dit met je vrienden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.