Shadow

Dit zijn de coronaregels in Zwitserland: geen 3G in skiliften

In de winter van 2020-2021 waren er nauwelijks coronaregels in Zwitserland van kracht. Deze winter zijn zul je vaker de coronacheck-app moeten laten zien, maar zijn er in de Zwitserse skiliften geen 3G-regels van kracht. En sinds 27 november heeft Zwitserland voor Nederlanders een 10-daagse quarantaineplicht ingevoerd.

Coronaregels in Zwitserland: Geen 3G in de skiliften, wel mondkapje op in de gondels, maar niet in open stoeltjesliften. © Zermatt Bergbahnen AG
Coronaregels in Zwitserland: Geen 3G in de skiliften, wel mondkapje op in de gondels, maar niet in open stoeltjesliften. © Zermatt Bergbahnen AG

Verplichte quarantaine in Zwitserland

Laatst gewijzigd: 29 november 2021: Zwitserland leek als enige Alpenland een relatief losse coronaregels te hanteren, maar de opkomst van de nieuwe omikron-variant van het coronavirus heeft alles veranderd. Zwitserland heeft strenge inreisbeperkingen ingevoerd. Nederlanders moeten sinds 27 november bij binnenkomst in Zwitserland een negatief testresultaat laten zien én tien dagen verplicht in quarantaine. Dat geldt ook voor gevaccineerde en genezen reizigers. Die tiendaagse quarantaine zal er in de praktijk op neer komen dat veel Nederlanders een wintersportvakantie in Zwitserland wel kunnen vergeten.

Iedereen die Zwitserland binnen wilde, moest al vooraf de Swiss Passenger Locator form invullen, ook als je gevaccineerd of genezen bent.

In skigebieden in Oostenrijk, Frankrijk en Italië werd in de winter van 2020-2021 met afgunst naar Zwitserland gekeken. Terwijl in de eerste drie wintersportlanden de skiliften op z’n best alleen voor de lokale bevolking toegankelijk waren, bleven de skiliften in Zwitserland gewoon door draaien, zonder al te veel coronamaatregelen. Alleen wie per vliegtuig het land binnen kwam, moest laten corona vrij te zijn.

Met name voor grensoverschrijdende skigebieden zoals Les Portes du Soleil, dat deels in Frankrijk en deels in Zwitserland ligt, was dat extra schrijnend. Franse burgemeesters en eigenaren van skigebieden probeerden nog via demonstraties de regering in Parijs tot souplesse te bewegen, maar tevergeefs.

Coronaregels in Zwitserland in de winter van 2021-2022

In Zwitserland is, begin november 2021, 73 procent van de Zwitsers van 12 jaar en ouder volledig gevaccineerd, blijkt uit de officiële cijfers over besmettingen vaccinaties. Vanwege het hoge aantal coronapatiënten op de IC’s heeft buurland Oostenrijk de 3G-regel heeft verruild voor een 2G-regel (in veel gevallen alleen toegang voor gevaccineerden of genezen mensen). Maar Zwitserland voert nog steeds voor een groot deel een 3G-beleid. Vaccineren en beschermende maatregelen moeten de corona-infecties in Zwitserland onder controle houden. Sinds 13 september 2021 zijn de volgende coronamaatregelen in Zwitserland van kracht.

QR-codes en corona-check-app

Gevaccineerde inwoners van EU-landen kunnen hun digitale coronacertificaat in de coronacheck-app laten zien waar dat nodig is. Je moet dan uiteraard wel in de coronacheck-app de internationale QR-code genereren.

Er zijn geen quarantaineverplichtingen voor reizigers uit het Schengen-gebied, waar ook Nederland deel van uitmaakt.
Wie niet gevaccineerd is, moet twee negatieve testresultaten overleggen: een bij binnenkomst in Zwitserland, en een na vier tot maximaal zeven dagen.

Mondkapjesplicht in gondels en openbaar vervoer

In skigebieden geldt een mondkapjesplicht in gesloten liften, zoals gondels of stoeltjesliften met een gesloten kap. Ook in het openbaar vervoer moet je een mondkapje dragen. Maar in skiliften geldt geen 3G-regel. Iedereen, gevaccineerd of ongevaccineerd, mag in een skilift. Je hoeft ook geen coronatest te ondergaan.

Met QR-code het restaurant in, zonder QR-code alleen op terras

Maar als je binnen in hotelrestaurants, berghutten en bars iets wilt eten of drinken, heb je wel een coronacertificaat nodig. In de openlucht of voor roomservice is geen certificaat nodig. Ook in zwembaden, wellnesscentra, musea en binnenruimtes van dierentuinen mag je alleen naar binnen met een geldig coronacertificaat.

Bekijk alle informatie op de speciale corona-pagina van het Zwitsers verkeersbureau. Of lees alle coronamaatregelen van de Zwitserse nationale regering.

Lees ook:

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Deel dit met je vrienden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.