Skibril met camera: leuke gadget voor wintersport

camerabrilCamerabrillen zijn ideaal om handsfree filmpjes en foto’s maken terwijl je aan het skien, mountainbiken, snowboarden of motorcrossen bent. De skibrillen met een camera worden in rap tempo steeds geavanceerder, terwijl de prijzen dalen.

Skiën of snowboarden met een smartphone of een videocamera in je hand is om allerlei redenen niet echt handig. Alternatief is om een helmcamera aan te schaffen, maar dan zie je tijdens het filmen niet precies wat de camera ziet. Een skibril met camera heeft die nadelen allemaal niet. Het cameraatje zit net bovenaan je neus in de bril geintegreerd, dus je kijkt net als bij een spiegelreflexcamera door de lens, bijna althans.

Op een zonnige dag in de winter van 2012 vertrokken met een camerabril naar de Zugspitze gletsjer op de grens van Duitsland en Tirol in Oostenrijk om eens zo’n skibril te testen. We hadden een Liquid Image OF-Road HD 720P, inderdaad een camerabril die eigenlijk voor motorrijders of mountainbikers bedoeld is, maar die je ook prima als skibril kunt gebruiken. De camerabril had een vijf megapixel camera en een lens met een beeldhoek van 135 graden. Om onduidelijke redenen leverde dat in het hooggebergte soms fisheye-beelden op en soms niet, maar dat vonden we niet storend.

Skiën met een camerabril

De camerabril voelt iets zwaarder op je neus dan een gewone skibril. Dat komt door het gewicht van de Li-ion-batterij en de camera-unit, maar dat gevoel verdwijnt al snel. De bediening van de camera is uiterst eenvoudig. Voor je de skibril op zet, moet je op de cameramodule aan de binnenkant van de bril aangeven of je foto’s of een videofilmpje wilt maken. Ook kun je datum en tijd instellen. Daarna kan de bril op en kun je op pad. Met knopjes aan de buitenkant van de skibril, die ook goed te bedienen zijn met handschoenen aan, zet je de camera aan of uit. De beelden worden opgeslagen op een memorycard waar 19.000 foto’s op passen. Via een usb-kabel of een smartcard-reader kun je de beelden op je computer over zetten en bekijken.

De camerabril getest

Het gebruiksgemak van de skicamera is prima. De kwaliteit van de beelden vonden we heel behoorlijk. Het exemplaar dat wij afgelopen winter mee hadden om te testen bleek bij thuiskomst een roze gloed over de filmbeelden te leggen, maar dat is via een firmware-update op te lossen. Nieuwere exemplaren die na de zomer van 2012 op de markt komen, hebben dat euvel niet. Nog een puntje: Door het felle licht van de zon op de sneeuw zijn de rode en blauwe lichtjes door het tegenlicht van de zon slecht te zien. Dat maakt het lastig te zien of de camera uit of aan is.

Skibril met camera leuke gadget

De kwaliteit van de filmpjes en foto’s is heel behoorlijk. Af en toe toonde de camera beelden die door een fish-eye-lens gemaakt leken te zijn. Maar dat lag wellicht aan het feit dat we in het hooggebergte over grote afstanden om ons heen keken. Storend was het in elk geval niet. Het leuke is ook dat je je handen vrij hebt en ondertussen door kunt gaan met filmen. Bij het bekijken van de video’s hoor je de wind suizen, je ski’s roetsjen over de sneeuw en het gehijg van je adem. Bovendien zie je weer precies wat je eerder ook al tijdens het skien of boarden zag. Je kunt die mooie afdaling of die crash in de sneeuw weer helemaal opnieuw beleven. We vonden de camerabril dan ook een hele leuke gadget.

Daar komt bij dat de camera’s steeds betaalbaarder én geavanceerder worden. Modellen van een half jaar geleden dalen dan in prijs. De nieuwe camerabril-modellen die in het najaar van 2012 verschijnen, hebben onder meer full hdi-mogelijkheden, gps en wifi voor realtime streaming van beelden in een straal van honderd meter. Kijk voor andere skibrillen ook even bij Topsnowshop en Smartbuyglasses.

Skibril met ingebouwde navigatie

De ontwikkeling van skibrillen blijft doorgaan. In de skigebieden van de Ski Amadé in Oostenrijk kun je skibrillen met navigatie kopen of huren. In de bril zit rechts onderin een klein display dat een route, je snelheid of andere door jou gewenste informatie toont. Je route instellen doe je via knoppen op een polsband. De skibril met navigatie maakt gebruik van het wifi-netwerk van het skigebied. Het wachten is nu op een skibril met camera én ingebouwde navigatie.

Skibril met camera: leuke gadget voor wintersport
5 (100%) 1 vote

Deel dit met je vrienden!